Украйна удари тежко руснаците в Бахмут

Общество
11:26 - 11 Май 2023
3166
Украйна удари тежко руснаците в Бахмут

Украинската армия нанесе първи съществен контраудар срещу руските сили край Бахмут, съобщиха украинските и прокремълските военни Телеграм канали. Това е първият сериозен успех на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от два месеца.

Украинската армия предприе успешна контраатака югозападно от Бахмут, навлизайки дълбоко в руските позиции, съобщи украинският Генщаб и потвърди думите на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. За последен път украинската армия постигна толкова сериозни успехи в Бахмутското направление преди около два месеца, когато успя да отблъсне руските сили от пътя, по който се снабдява градът с оръжие и боеприпаси.

Според командвашия сухопътните сили на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, украинската армия е успяла да отблъсне руските части с два километра. Според него успешната контраатака е резултат от добре подготвената отбрана в Бахмут, довела до замяна на места на изтощените сили на бойците на ЧВК "Вагнер", щурмуващи града, с по-лошо обучени редовни армейски части. Най-голям принос има 3-та десантно-щурмова бригада на ВСУ. 

В сряда вечерта командирът на полка "Азов" Андрей Билецки каза, че  ВСУ са успели да заемат участък с ширина 3 км и дълбочина 2,6 км. Както се вижда на картите на проекта DeepState, който проследява хода на руската инвазия, украинската армия е навлязла дълбоко в контролираните от Русия територии близо до селата Ступочки и Белая гора от 8 до 10 май. Тези позиции се намират на около 15 километра югозападно от Бахмут. За сравнение - “Вагнер” отчита гордо, че се е придвижил 150-200 метра дневно в Бахмут.

При настъплението на ВСУ, според 3-та десантно-щурмова бригада, са убити 64 руски войници, включително "вагнеровци". Анализаторът на OSINT под псевдоним Danspiun пише, че загубите могат да бъдат дори по-големи. В последния доклад на руското Министерството на отбраната няма информация за загуба на част от територията край Бахмут.

На снимката: Евгений Пригожин реве от липсата на подкрепа за "Вагнер"