Украйна унищожи руски кораб и свали 19 дрона

Актуални новини
09:16 - 26 Декември 2023
3705
Украйна унищожи руски кораб и свали 19 дрона

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила през изминалата нощ 13 от изстреляните от руските сили по украинска територия 19 дрона, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на военновъздушните сили на Украйна.

По-рано тази сутрин украинската армия съобщи, че е бил унищожен и големият руски десантен кораб "Новочеркаск".

Според информацията Киев смята, че военният плавателен съд е превозвал ирански дронове. "На 26 декември около 2:30 ч. сутринта (също и българско време - бел. ред) тактическата авиация на военновъздушните ни сили атакува с крилати ракети големия десантен кораб "Новочеркаск" от Черноморския флот на Руската федерация в района на Феодосия", се казва в официална публикация на украинските ВВС в приложението "Телеграм". 

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олешчук  публикува видео, на което се вижда експлозия в руската военноморска база Феодосия, разположена на окупирания украински полуостров Крим, отбелязва АФП.

Освен това Олешчук изрази благодарности на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим "преди да е станало късно", отбелязва ДПА.

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов потвърди, че във Феодосия е имало нападение.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", съобщи той в Телеграм, като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Украйна често нанася удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомня АФП.