Украйна увеличава армията си, но не заради Русия

В момента армията на страната се състои от близо 250 000 души

Русия
12:37 - 01 Февруари 2022
2118
Украйна увеличава армията си, но не заради Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за увеличаване на броя на въоръжените сили на страната със 100 000 войници за три години и повишаване на заплатите им, съобщава "Ройтерс".

Той обаче подчерта, че това не означава, че войната с Русия е неизбежна.

В обръщение към парламента Зеленски призова депутатите да останат спокойни и единни, да не всяват паника и да не използват противопоставянето с Русия за политическа изгода.

Въпреки че Русия е събрала десетки хиляди войници близо до границите на Украйна, украинският президент многократно е изразявал несъгласие относно предупрежденията на Съединените щати и други съюзници от НАТО, че Русия може да нападне Украйна всеки момент.

Изявлението на Зеленски дойде малко преди той да приеме премиерите на Великобритания, Полша и Холандия - всички те страни членки на НАТО - като част от усилията за намаляване на напрежението с Русия и засилване на международната подкрепа за Киев.

Този ​​указ бе подготвен не защото скоро ще имаме война, а за да може скоро и в бъдеще да има мир в Украйна, подчерта държавният глава.

В момента армията на страната се състои от близо 250 000 души, което я прави значително по-малобройна спрямо руските въоръжени сили.