Украйна увещава Индия да подкрепи формулата ѝ за мир

Украйна
11:51 - 28 Март 2024
869
Украйна увещава Индия да подкрепи формулата ѝ за мир

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е на посещение в Ню Делхи, съобщава "Ройтерс".

Целта на визитата му е да прокара плана на Киев за мир в Украйна и да укрепи връзките с Индия.

"Въз основа на диалога между украинския президент Володимир Зеленски и индийския премиер Нарендра Моди, ние ще обърнем специално внимание на формулата за мир", написа Кулеба в социалната мрежа X.

Украйна се надява през следващите месеци да проведе среща на върха на световните лидери без руско участие, за да събере подкрепа за плана си за мир - "формула", съгласно която руските войски трябва да се изтеглят от нейната територия.

Русия отхвърли украинската дипломатическа инициатива.

Миналата седмица, преди посещението на Кулеба, Моди проведе отделни телефонни разговори със Зеленски и руския президент Владимир Путин.

Индия традиционно поддържа близки отношения в областта на икономиката и отбраната с Москва и се въздържа да критикува Русия за нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г. Вместо това страната увеличи покупките на руски петрол до рекордни нива.

Украйна се насочи към Ню Делхи за помощ за възстановяването на своята опустошена от войната икономика, като се опита да привлече инвестиции от индийски компании на януарската бизнес среща в Индия.

Моди е разговарял няколко пъти с лидерите както на Украйна, така и на Русия. Той се срещна със Зеленски през май миналата година в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония.

Индия настоява за необходимостта и двете страни да преговарят. Моди каза на Путин по време на среща през септември 2022 г., че сега не е време за война.