Украйна: Върнахме си ключово предградие на Киев

Руската инвазия е прогонила близо 3,5 милиона души от Украйна, според ООН

Русия
13:52 - 22 Март 2022
2917
Украйна: Върнахме си ключово предградие на Киев

Украинските сили заявиха, че са превзели стратегически важното предградие на Киев - Макарив (Макаров) рано тази сутрин, съобщи Асошейтед прес.

Украинските войски са изтласкали руските сили от киевското предградие Макарив след ожесточена битка, съобщи украинското министерство на отбраната. Възстановеният контрол върху територията ще позволи на украинските сили да си върнат контрола над ключова магистрала и да блокират опита на руските войски да заобикалят Киев от северозапад. Тази новина не е потвърдена от независими източници.

Все пак Министерството на отбраната на Украйна призна, че руските сили са успели частично да превземат други северозападни предградия - Буча, Гостомел и Ирпен, някои от които са били атакувани почти веднага след нахлуването на руската армия преди почти месец.

Руската инвазия е прогонила близо 3,5 милиона души от Украйна, според ООН, като други 6,5 милиона са разселени в страната. ООН потвърди, че са загинали над 900 цивилни, като същевременно казват, че реалните жертви вероятно са много по-високи. Оценките за руските жертви варират, но дори и консервативните цифри са за "няколко хиляди".

Според официални представители на САЩ и Великобритания, Киев остава основната цел на Русия. По-голямата част от силите на Москва остават на мили от центъра, но ракети и артилерия са поразили жилищни сгради и голям търговски център, при които загинаха осем души, според спасителните служби.

Висш служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, е заявил, че Русия е увеличила полетите през последните два дни, като е извършила до 300 през последните 24 часа и е изстреляла над 1100 ракети в Украйна от началото на инвазията.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който заминава за Европа по-късно през седмицата, за да се срещне със съюзници, предположи в понеделник вечерта, че "по-лошото може да предстои."

"Путин е изправен до стената", каза Байдън. "Той не предвиждаше степента или силата на нашето единство. И колкото повече е притиснат в стената, толкова по-голяма става жестокостта на тактиката, която може да приложи."