Украйна възстанови електроснабдяването си след руските атаки

Това каза Володимир Кудрицкий, директор на борда на АЕЦ "Укренерго"

Украйна
15:45 - 13 Октомври 2022
2153
Украйна възстанови електроснабдяването си след руските атаки

Електроподаването на територията на цяла Украйна е възстановено. Това съобщиха от Държавната енергийна компания "Укренерго".

На 10-12 октомври Русия извърши най-мащабните до момента ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна като в много населени места хората останаха без ток, нарушени бяха комуникациите, а също и водоснабдяването. Въпреки това за рекордно кратък срок от "Укренерго" са успели да се справят с дисбаланса в мрежата.

Това каза Володимир Кудрицкий, директор на борда на АЕЦ "Укренерго" в предаване по телевизия "Рада". Въпреки това от енергийната компания изрично помолиха украинците да консумират благоразумно електроенергията, за да не натоварват излишно енергийната система.

"Справихме се доста бързо с последиците от тази голяма атака. Оценявам работата на всички мои колеги, работници по поддръжката, които през последните няколко дни работят буквално без сън и храна, за да възстановят захранването в цялата страна. Това наистина беше подвиг от тяхна страна. Но за съжаление очакваме, че врагът няма да спре дотук. Така че този отоплителен сезон ще бъде много труден. Потребителите трябва да бъдат подготвени, че е възможно да се наложи "Укренерго" да въведе график за мощността, за да се поддържа баланса на енергийната мрежа. Следователно препоръката да се намали консумацията на електроенергия в часовете пик (сутрин от 8 до 11 и вечер от 17 до 23 часа) остава актуална“, каза Кудрицкий.