Украйна вече получи първите касетъчни бомби

Актуални новини
23:04 - 13 Юли 2023
5992
Украйна вече получи първите касетъчни бомби

Украйна вече е получила касетъчни боеприпаси от САЩ, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен служител на Пентагона в четвъртък.

САЩ обявиха на 7 юли, че ще изпратят на Киев касетъчни боеприпаси като част от пакет от военна помощ на стойност 800 милиона долара, предназначен да гарантира, че руските сили, които нахлуха в Украйна преди почти 17 месеца, не могат да спрат украинска контраофанзива.

Валерий Шершен, говорител на военното командване на Таврия в Южна Украйна, потвърди репортаж на Си Ен Ен, цитиращ командира на силите на Таврия, че Украйна току-що е получила касетъчни боеприпаси, но все още не ги е използвала. Той не конкретизира колко точно са те.

Касетъчните боеприпаси са "в ръцете на нашите отбранителни сили", каза Шершен пред украинската телевизия, но даде малко подробности.

Този вид муниции са забранени от повече от 100 държави, но Русия, Украйна и САЩ не са сред тях. Те обикновено освобождават голям брой по-малки "бомбички", които могат да убиват безразборно на голяма площ, а тези, които не успеят да експлодират, представляват опасност за десетилетия. Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на оръжия.

Украйна заяви, че ще използва касетъчни бомби само за "деокупация" на своята територия и че няма да ги използва в градските райони. Президентът Володимир Зеленски повтори уверенията по време на срещата на върха на НАТО в сряда.

Решението да се изпратят мунициите в Украйна се натъкна от опозиция от Германия, Испания и Канада. Великобритания заяви, че е част от конвенция, която обезкуражава използването на оръжия. Българският премиер Николай Денков заяви, че Украйна не може да бъде упреквана, че иска да разполага с такива оръжия, след като Русия вече ги използва във войната срещу нея. Москва отрича да използва касетъчни боеприпаси, но заплашва да ги включи, ако Украйна ги използва срещу нейните сили.