Украйна забрани Telegram на служебните телефони на военни и чиновници

Свят
14:08 - 20 Септември 2024
1058
Украйна забрани Telegram на служебните телефони на военни и чиновници

Пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна съобщи, че на 19 септември Националният координационен център за киберсигурност (НКЦК) реши да ограничи използването на месинджъра Telegram "в държавни агенции, военни формирования и критични инфраструктурни обекти".

Тази информация е разпространена от Би Би Си.

Представители на украинските разузнавателни служби взеха участие в заседанието на НКЦК, на което беше взето това решение. Ръководителят на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов каза по-специално, че има "разумни доказателства, че руските разузнавателни служби имат достъп до личната кореспонденция на потребителите на Telegram, дори до изтритите съобщения, както и до техните лични данни".

Представители на СБУ и въоръжените сили на Украйна отбелязаха, че Русия използва Telegram "за кибератаки, разпространение на фишинг и зловреден софтуер, установяване на геолокацията на потребителите, коригиране на ракетни удари и други подобни", съобщи пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна в изявление.

Telegram е много популярен месинджър в постсъветското пространство, включително в Украйна. Много високопоставени служители и институции, дори президентът Володимир Зеленски, имат официални Telegram канали и ги използват за най-ефективно достигане до много хора.