Украйна залови саботьори на железопътна инфраструктура

Украйна
16:46 - 02 Август 2024
927
Украйна залови саботьори на железопътна инфраструктура

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за задържането, съвместно с Националната полиция, на четирима граждани, обвинени в палеж на железопътна инфраструктура в граничните райони с Русия и Беларус. Информацията разпространи Би Би Си.

Според СБУ заподозрените са подпалили релейни шкафове и сигнални инсталации, за да попречат на транспортирането на личния състав, оборудването и боеприпасите на Въоръжените сили до фронтовата линия.

"Службата за сигурност, съвместно с Националната полиция, неутрализираха диверсионна група в Черниговска област, която по заповед на руските специални служби се опита да унищожи съоръженията на "Укрзализница" в граничната зона", съобщи Националната полиция.

Диверсионната група е включвала четирима жители на Одеска и Черниговска области, които според СБУ са били вербувани от руското разузнаване чрез канали в Telegram и са извършвали палежи след команда от своя куратор.

"След като обектите са запалени, обвиняемите го заснемат на видео, записвайки датата, часа и мястото на саботажа", съобщава СБУ.

Заподозрените са обвинени в саботаж, извършен по предварителен сговор от група лица при режим на военно положение. Тях ги грози доживотен затвор с конфискация на имуществото.