Украйна: Заплахата от настъпление от Беларус расте

Украйна
17:40 - 20 Октомври 2022
2689
Украйна: Заплахата от настъпление от Беларус расте

Нараства заплахата от повторно нападение срещу Украйна от територията на Беларус, като този път посоката на настъплението може да бъде променена на запад от украинско-беларуската граница, за да се блокират доставките на западна техника за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Това съобщи на брифинг в четвъртък, 20 октомври, заместник-началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на ВСУ Алексей Громов.

Освен това в Беларус продължава разполагането на авиационни и други части на руските войски. Извършва се и скрита мобилизация, а властите на страната продължават да предоставят територията си на държавата агресор за изстрелване на ракети и дронове над Украйна. По-специално Громов отбеляза, че на територията на Беларус са разположени самолети МиГ-31, които могат да бъдат оборудвани с ракети тип „Кинжал“.

Припомняме, че днес руски военни самолети МиГ-31 бяха вдигнати от беларуските летища в Мачулищи и Барановичи, а министерството на отбраната на Беларус обясни маневрите с планирани гранични патрули.