Украйна започна изграждане на завод за дронове „Байрактар“

Украйна
11:51 - 10 Юли 2023
1267
Украйна започна изграждане на завод за дронове „Байрактар“

В Украйна започна изграждането на завод за производство на дронове Байрактар на турския производител на самолети Baykar. Това съобщи министърът на стратегическите индустрии на Украйна Александър Камишин.

"Ако говорим за завода на Байрактар, за който се водят разговори в Украйна от няколко години насам, строителните работи по този завод започнаха", заяви Александър Камишин по телевизионния канал "Рада".

На 8 юли Турция и Украйна подписаха меморандум за развитие на съвместно производство на безпилотни летателни апарати. Главният изпълнителен директор на турската компания Baykar Халук Байрактар заяви, че компанията очаква през 2025 г. да започне производството на безпилотни летателни апарати Байрактар TB2 и Байрактар Акинджъ в Украйна.

Плановете за изграждане на завод за производство на безпилотни летателни апарати Байрактар в Украйна бяха обявени от турския посланик Васил Боднар през август 2022 г. Площта на фабриката в Киевска област ще бъде повече от 30 000 кв. м и в нея ще работят 300 украински инженери и техници. Мястото за изграждане на центъра на Байрактар в Украйна беше договорено през февруари тази година.