Украйна започна основната част от контраофанзивата

В момента армията настъпва в три посоки - в Донецк, в Запорожието и към Бахмут

Русия
16:09 - 27 Юли 2023
3030
Украйна започна основната част от контраофанзивата

Украйна започна основната част от своята контраофанзива с хиляди военнослужещи и западни бронирани машини, които навлязоха на фронтовата линия в Запорожието, съобщи в. "Телеграф".

Британският вестник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски е приветствал снощи "много добрите резултати" на страната си на фронтовата линия, обещавайки скоро да предостави подробна информация за успехите им.

Разширените украински сили, чиито редици са попълнени с обучени на Запад военнослужещи и около 100 западни машини се надяват да напреднат на юг, за да прекъснат така наречения сухопътен мост на Русия към полуостров Крим.

Ако новата операция е успешна, тя може да отнеме от една до три седмици, съобщиха украински представители във Вашингтон.

"Това е голямото изпитание", каза високопоставен американски официален представител.

В момента Украйна настъпва в три посоки - в Донецк, в Запорожието и към Бахмут.

Източници от Пентагона съобщиха за американския в. "Ню Йорк таймс", че украинските официални представители се фокусират върху Запорожието в Южна Украйна, тъй като руското ръководство в региона е обхванато от разногласия.

Украйна е усетила възможност да спечели позиции, след като местният руски командир в региона, генерал-майор Иван Попов, каза, че е бил отстранен, след като е изразил пред началниците си своята загриженост по отношение на бойното поле.

"Руснаците изнемогват", каза официален американски представител пред в. "Ню Йорк таймс". "Те все още изпитват проблеми с логистиката, снабдяването, личния състав и оръжията. Те усещат натиска", отбеляза той.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че е започнала "масирана" атака и ожесточени сражения южно от град Орехов, който Украйна държи в свои ръце на около 60 мили северно от Азовско море.

Руски официални представители казаха, че в нападението са участвали украински войски, които са обучени в чужбина и разполагат с около 100 бронирани машини, включително с германски танкове "Леопард" и американски бойни машини на пехотата "Брадли".

Кадрите, показващи вчерашното настъпление на украинските машини "Брадли" по фронтовата линия в Запорожието изглежда подкрепят тези твърдения.

Според съобщенията украинските официални представители са казали на американските си колеги, че стремежът им е да напреднат на юг, през осеян с руски мини терен, към град Токмак.

След това се надяват да напреднат към град Мелитопол, недалече от крайбрежието на Азовско море, като крайната им цел е да бъде прекъснат така нареченият сухопътен мост между окупираната от Русия Украйна и полуостров Крим.

В случай че не успеят, те се надяват украинските сили да се доближат до самия полуостров Крим.

Според наблюдатели обаче разкриването на украинските секретни планове пред американски медии може да е трик за отвличане вниманието на Москва.

Украинските войски по южния фронт съобщиха, че напредват постепенно при изтласкването на руските войски, като по пътя си са затруднени от минни полета и силен руски обстрел и въздушни удари. Официални представители на Белия дом следят напредъка им отблизо, отбелязва в. "Телеграф", цитиран от БТА.