Украйна затяга правилата за износ на храни

Украйна
12:05 - 01 Ноември 2023
1830
Украйна затяга правилата за износ на храни

Украйна въвежда задължителна регистрация на фирми за износ на храни, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на резолюция на правителството.

Целта е да се предотвратят злоупотреби, като избягване на данъци при износа на ключови селскостопански стоки.

Въпреки че Украйна е един от водещите производители и износители на храни в света, официални лица изчисляват, че до 1/3 от стоките за последващ износ се купуват в брой и без плащане на необходимите данъци.

Допълнителен проблем е незаконното укриване или забавяне на постъпления в чуждестранна валута по сметки извън Украйна.

Съгласно новите правила износ могат да извършват само фирми, които са регистрирани в Държавния аграрен регистър, плащат данък върху добавената стойност, нямат данъчни задължения или забавяне на връщането на валутните постъпления.

"Целта на пилотния проект е да се създадат условия за недопускане на злоупотреби и закононарушения при износ на стоки", поясняват от правителството.

Допълва се, че освен това този ход ще "осигури защитата на правата на земеделските субекти, които извършват икономически дейности, без да нарушават закона".

И по-рано Украйна, която изпитва остра нужда от средства за войната си срещу Русия, се опита да затегне контрола върху износа на зърно. Така през през август южната Одеска област, която има пристанища на Черно море и река Дунав, въведе механизъм за контрол на износа на зърно.

Механизмът разпорежда, че плавателните съдове могат да бъдат товарени само след предварителен анализ за законността на произхода на зърното.

Правителствените данни показват, че износът на зърно от Украйна през октомври е намалял почти наполовина на годишна база, спадайки до 2,15 милиона тона от 4,22 милиона.

Украйна е изнесла общо 8,9 милиона тона зърно през сезона 2023/24 юли-юни, което е спад от 12,9 милиона през същия период на 2022/23.

Синдикатите на търговци и фермери обясниха, че блокираните украински черноморски пристанища и руските атаки срещу украинските пристанища на река Дунав са основните причини за по-ниския износ.

Украйна традиционно осъществява по-голямата част от своя износ през черноморските си пристанища.