Украйна заяви, че е поразила руски кораб

Той е превозвал боеприпаси, оръжие и моряци до Змийския остров

Украйна
12:17 - 17 Юни 2022
3374
Украйна заяви, че е поразила руски кораб

Военноморските сили на Украйна обявиха, че са нанесли удар по влекача на Черноморския флот на Русия "Василий Бех", който е превозвал боеприпаси, оръжие и моряци до Змийския остров.

Началникът на Одеската областна военна администрация Максим Марченко потвърди съобщенията за успешна ракетна атака на украинските сили срещу руския кораб

В мрежата се появи и видеозапис, на който се твърди, че е запечатан моментът на удара върху руски влекач. Все още обаче не е възможно да се установи със сигурност времето и обстоятелствата на удара, заснет на видео.

Според независимата организация Морска камара на Украйна, корабът остава на повърхността - опитват се да го спасят.

Построен в завода в Астрахан, влекачът с водоизместимост 1605 тона е част от Черноморския флот на Русия от 2017 г. През 2021 г. получава името "Спасител Василий Бех".

Прпомняме, че на 14 април Украйна нанесе ракетен удар по флагмана на руския Черноморски флот "Москва", в резултат на който възникна пожар. По-късно същия ден Русия съобщи, че пожарът е овладян. Бе направен опит корабът да бъде изтеглен на буксир до Севастопол, но по пътя дали заради повредите, нанесени по него, дали заради лошото време по време на спасителната операция или заради комбинация от двете, корабът потъна, а съдбата на част от екипажа му остана неизвестна.