Украинците, бягали от полицията с 22-ма бежанци, остават в килия

Общество
17:45 - 07 Декември 2022
1772
Украинците, бягали от полицията с 22-ма бежанци, остават в килия

Двамата украинци Марян Ризак и Руслан Вовчук, обвинени, че са подпомогнали мигранти от Сирия и Ирак да преминат незаконно през България, oстават с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Това решение беше потвърдено от Окръжен съд Стара Загора по време на проведено днес заседание по обжалване на решението на Районния съд в града.

Двадесетгодишните обвиняеми бяха заловени на 25 ноември в старозагорското село Ракитница. Около 11:00 часа в петъчния ден на 205-и километър на магистрала "Тракия", след получен сигнал, полицейски патрул започва да преследва товарен автомобил "Фолксваген" с полска регистрация, който не спрял на стоп палка и светлинен сигнал. Микробусът преминал на места с над 140 км/ч през село Плодовитово, Чирпан, и се насочил към село Ракитница. На изхода на селото е навлязъл в зелена площ и е спрял. Водачът и пътникът започнали да бягат и след около два километра преследване са задържани. Те са привлечени като обвиняеми затова, че в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци - 22 граждани на Сирия, от които 16 пълнолетни и шест непълнолетни, както и един пълнолетен иракски гражданин, да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. 

Украинските граждани са влезли в страната в 2:28 часа на 21 ноември тази година, след което са пребивавали няколко дни в София. От прокуратурата разполагат с данни, че този микробус през последните няколко месеца е влизал и излизал от страната през границите със Сърбия и Румъния няколко пъти.