Украинците ще получат милиони LED крушки

ЕС осигурява и генератори и друго оборудване

Украйна
16:35 - 30 Януари 2023
1071
Украинците ще получат милиони LED крушки

Украинците бяха призовани днес да започнат да подменят старите си електрически крушки с енергоспестяващи LED светлини, за да намалят недостига на електричество, причинен от продължаващите руски удари по украинската енергийна система, предаде Ройтерс.

Програмата се осъществява с помощта на ЕС и има за цел да подмени 50 милиона крушки. В рамките на официалното ѝ начало министърът на икономиката Юлия Свириденко съобщи, че всеки украинец може да занесе пет от старите си крушки в пощенските служби и в замяна да получи пет нови LED светлини.

Посланикът на ЕС в Украйна Мати Маасикас съобщи, че съюзът осигурява 30 милиона LED крушки, а Франция - още 5 милиона. ЕС осигурява и генератори и друго оборудване.

Целта на програмата е през следващите няколко месеца енергийният дефицит, причинен от руските атаки, да бъде намален с около една четвърт. "Украйна се бори на военния, икономическия и енергийния фронт", заяви Свириденко на брифинг. "Важно е натискът върху енергийната система да бъде намален". Една LED светлина ползва осем пъти по-малко електричество от по-старите модели крушки, допълни тя.

Спестяването на енергия е от ключово значение, за да могат украинците да преживеят първата зима след руската инвазия в страната им. Според официална данни около 40 на сто от енергийната система е повредена, а няколко централи попадат в зоната, окупирана от руските войски.

Националният енергопреносен оператор "Укренерго" съобщи днес, че енергийният дефицит расте с началото на работната седмица и падането на температурите под нулата, и поиска на територията на цялата страната да бъде въведен режим на тока.