Украинците у нас организират огромно шествие идната сряда

Сравниха опълчението срещу окупатора Русия с българската Освободителна война

Свят
14:00 - 19 Август 2022
6880
Украинците у нас организират огромно шествие идната сряда

Огромно шествие организират украинските неправителствени организации идната сряда в центъра на София. Очаква се многохилядно множество, което да се събере на пл. "Независимост" - при фонтана срещу президентството. От там шествието ще тръгне по бул. "Мария Луиза", ще завие по бул. "Ал. Стамболийски" и ще завърши пред паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад "Възраждане", където ще бъдат положени цветя. 

Ето какво пишат организаторите на многолюдното събиране:

"Българският народ помни жертвите, които е направил за своята свобода и независимост. Няма да забрави саможертвата на националните си герои и своите най-будни умове. През борбите за национално освобождение, защитата на Съединението и войните за национално обединение, България е плащала тази цена и знае колко горчива е тя.

Сега Украйна воюва, за да защити своята свобода и независимост, и както е казал Апостолът на свободата Васил Левски за България „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“.

Украйна губи своите най-добри синове в една неравна, но справедлива битка и всяка помощ – физическа или морална е добре дошла. Защото братството между народите не е въпрос на декларации и високопарни изказвания, а именно на това да подадеш ръка и да помогнеш тогава, когато това е нужно.

Това е борба не просто за Украйна, а за правото на народите да защитят своята независимост и свобода, да отстояват демокрацията и сами да избират своето бъдеще. В този смисъл това е война не само на украинския народ , а на всички хора и нации по света, които поставят тези ценности над правото на силата". 

И цитират великия Шевченко:

Слава на вас, сини планини
Укрити под леда
И на вас, горди рицари
от Бога не забравени.
Борете се и ще поборете!
Бог да ви помага!
С вас е истината, и славата
И волята свята!