Украинците за сефте свалиха руски самолет с Ф-16

Известен руски военен кореспондент потвърди смъртта на екипажа на Су-34

Украйна
11:39 - 13 Октомври 2024
8737
Украинците за сефте свалиха руски самолет с Ф-16

Първи случай на свален от украински Ф-16 руски изтребител предполагат наблюдателите на войната.

На 12 октомври руските медии съобщиха, че изтребител Су-34 е паднал и че екипажът е загинал, но все още няма официална информация за това. В същото време според новия доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW) на изтребителят може да е бил свален от украински Ф-16.

Известен руски военен кореспондент потвърди смъртта на екипажа на Су-34, но заяви, че загубата не е свързана с действия от украинска страна, като други военни блогъри предполагат, че Су-34 може да се е разбил в резултат на техническа неизправност или човешка грешка.

Въпреки това руски Телеграм канал, за който се твърди, че е управляван от офицери от Въздушнодесантните войски и членове на руската група „Днепър", твърди, че в свалянето на Су-34 е участвал украински изтребител Ф-16.

„Въпросният Телеграм канал твърди, че украински изтребител Ф-16 е свалил руски изтребител Су-34, когато той е хвърлял управляеми бомби FAB с единни модули за планиране и корекция на разстояние около 50 км от фронтовата линия", пишат анализаторите.

Също така твърдението е допълнено с обвинения към свързаните с Кремъл военни кореспонденти, че лъжат за катастрофата на Су-34 и пречат на руските сили да разработят планове за противодействие на заплахата от украинските F-16, пише OFFNews.

ISW не може да потвърди независимо съобщението на руския Телеграм канал, но ако това се случи, този инцидент ще бъде първият случай, в който украинците свалят руски пилотиран самолет с помощта на западен изтребител Ф-16", се казва в доклада.