Украинска ракета удари черноморския щаб в Севастопол

Спекулациите са, че атаката е с британски ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow) или френския еквивалент SCALP-EG

Украйна
15:56 - 22 Септември 2023
6481
Украинска ракета удари черноморския щаб в Севастопол

Щабът на Черноморския флот на Русия е ударен от ракета по време на украинска атака, като е потвърдена смъртта на един военен, съобщи министерството на отбраната в Москва. В същото време властите в Крим съобщават за "безпрецедентна" атака срещу интернет мрежите на окупирания от 2014 г. полуостров.

Според украинската страна е ударен "център за взимане на решения" за войната, според руските военни е поразена "историческата сграда на щаба".

От любителски снимки и видеокадри се вижда, че част от зданието е обвита в гъст дим, а по-късно - че е рухнал един от етажите.

Руското военно министерство твърди, че атаката е била с пет ракети. Местни жители пишат в социалните мрежи, че дори не е имало предупреждение за въздушно нападение.

От първите съобщения не се разбира дали пораженията са от директно попадение, или от отломки на ракета, свалена от руската противовъздушна отбрана. Спекулациите са, че атаката е с британски ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow) или френския еквивалент SCALP-EG.

Не е ясно и дали има ранени, след като местни канали в "Телеграм" пишеха за шестима пострадали и множество линейки в района.