Украинската армия е превзела поне 4 руски села по границата

Обстановката е доложена на Путин през нощта по телефона от шефа на Курска област

Украйна
15:04 - 07 Август 2024
1332
Украинската армия е превзела поне 4 руски села по границата

Въоръжените сили на Украйна вече контролират най-малко 4 населени пункта на руска територия и се придвижват към град Суджа, съобщиха Z-Телеграм каналите. В още 7 населени пункта се водят боеве. Според руските военни кореспонденти дълбочината на фронта в Курска област достига до 15 км, а ширината е 10-11 км.

Руското министерство на отбраната също косвено призна това, като редактира собственото си съобщение и премахна изречението, че ВСУ са изтласкани зад граница. Днес руският президент свика в 13 часа спешно Съвета за сигурност на РФ, на което, според Z-Телеграм каналите е заплашил, че ако обстановката не се подобри бързо ще нареди масиран ракетен удар по Киев. На заседанието е бил обсъждан и призив към Запада да спре помощта към Украйна.

Обстановката е доложена на Путин през нощта по телефона от шефа на Курска област Алексей Смирнов - той е разговарял с президента, който му обещал подкрепа и заявил, че поема ситуацията под личния си контрол. Всички масови мероприятия в цялата Курска област са отменени. За Курск освен руски войници заминават лекарски екипи, пращат се пунктове за временно настаняване, вода и храна. 

Според Телеграм канала "Рибар" ВСУ са превзели три села в Курска област - Николаево-Дарино, Дарино и Свердликово. Боеве се водят в Гончаровка и Олешня. "Ситуацията в Курска област остава тежка. Украинските формирования все пак са се закрепили в граничната зона, въпреки интезивните удари и атаки на руските войски... Особено тежка е ситуацията в Олешня, където руските военнослужещи практически са в пълно обкръжение и водят ожесточени боеве с числено превъзхождащ ги противник. По предварителна информация на територията на Курска област има до 400 души от ВСУ, като командването на противника продължава да прехвърля части на тоя участък. Общо до границата са съсредоточени до 2000 души от украинските формирования", пише "Рибар". 

Според "Два майора" ВСУ контролира 11 населени пункта - освен изброените от "Рибар" сред тях са Любимовка, Обуховка, Покровско, Толстая Луга, Нижни Клин, Зелена Шляха.

Fighterbomber също оценява ситуацията като тежка. "Авиацията в момента работи, за да забави контранастъплението на ВСУ и да даде възможност да се прехвърлят наши резерви. ВСУ прекрасно знаят, че на това направление авиацията е единствената сила, която може да ги спре. Затова присъствието на ПВО на този относително неголям участък от фронта е невероятно. От всякакъв вид. Като се има предвид, че авиацията работи вече цяло денонощие, нашите загуби във вертолети и летателен състав са засега скромни. Засега. Предстои много и тежка работа." 

По време на боевете и двете страни са понесли загуби. Свалени са минимум два руски вертолета, унищожени са два танка Т-64, които на автомобили са превозвани към мястото на бойните действия. Единият от вертолетите е свален с дрон.  

Поне шестима руски военни, сред които двама наборници, са пленени.

"Ако ВСУ се закрепят дори в тези неголеми села, руската армия ще се сблъска с тежката дилема да трябва да ги отбива оттам с цената на тежки поражения върху гражданската инфраструктура, което също ще се използва от украинската страна", кахъри се "Военен осведомител". По традиция руската армия "освобождава" населени пунктове, като ги срива със земята. Така постъпва не само на украинска територия, но и на руска - при предишния рейд на украински диверсанти в граничните руски територии.

От обстрелите и атаките с дронове са загинали минимум трима граждани, а 20 са ранени. На страницата на губернатора на Курска област Алексей Смирнов има призиви за организиране на евакуация от Суджа и селата в граничните райони, но засега населението е оставено да се спасява само.

"Повтаря се сценария от атаката в Харковска област, но в обратно направление", коментира пред "Можем да обясним" военният аналитик Ян Матвеев, пише "Сега". "Прикритието на границата от двете страни е относително слабо. От руска страна там са само граничари и отряди наборници, чиято задача е да се борят с диверсантите. Те не могат да се противопоставят на пълноценни армейски сили. Затова ВСУ успяха бързо да пробият през границата. Руската армия е проспала и концентрацията на сили на ВСУ. Лошото разузнаване е характерна черта на руската армия", добавя той.

Украйна продължава да не дава никаква информация за операцията на руска територия.