Украинската армия съобщи за ожесточени улични боеве в град Торецк

Украйна
13:30 - 10 Октомври 2024
7029
Украинската армия съобщи за ожесточени улични боеве в град Торецк

Украинските сили отблъскват нападенията на руските войски в стратегическия град Торецк, докато Русия продължава настъплението си в Източна Украйна, заяви говорител на украинската армия. Украинските отряди не разполагат с достатъчно личен състав, което затруднява сраженията.

В Торецк се водят улични боеве, руските войски напредват и "напълно сриват" сгради и съоръжения, съобщи Анастасия Бобовникова, говорителка на оперативно-тактическата група "Луганск".

"Това принуждава нашите войски да сменят позициите си, тъй като в тези сектори няма какво да удържат. Това е тактика на "изгорената земя", допълни Бобовникова.

Според военни анализатори превземането на Торецкия хълм ще позволи на руската армия да блокира в още по-голяма степен снабдителната линия, която свързва оперативния тил с украинските сили в по-голямата част от източна Украйна. Руснаците оказват натиск и върху стратегическия град Покровск, който се намира в другия край на този маршрут.

В Торецк са останали над хиляда жители, но евакуацията им е "изключително трудна" заради безразборния руски обстрел, каза още Бобовникова. Преди войната населението на този град възлизаше на около 60 000 души.