Украински бежанци протестират, че няма пари за издръжката им

Избягалите от войната са настанени в държавни и частни почивни бази по Южното Черноморие

Новини
13:02 - 23 Май 2024
2413
Украински бежанци протестират, че няма пари за издръжката им

Хотелиери и украински бежанци се събраха на символичен протест в Слънчев бряг. За пореден път държавата забавя с месеци плащанията към частните собственици за издръжката на украински бежанци по Програмата за хуманитарно подпомагане на хората бягащи от войната.

От месец ноември миналата година държавата е спряла плащанията по програмата, а преди това са изплатени частично вложените от хотелиерите средства. 

Най-голяма част от пристигналите и останали в страната ни украински бежанци са настанени в държавни и частни почивни бази по Южното Черноморие. Само в курортния комплекс „Слънчев бряг“ има над 5 хиляди украински граждани, които са настанени в близо 100 хотела. Проблемът със забавените плащания за издръжката им не е нов. Периодично хотелиерите напомнят, че са безлихвени кредитори на държавата, като финансират сами престоя на украинските бежанци в страната ни.

"Проблемът е липсата на плащане или забавено такова 9 и повече месеца. Разбирате, че няма как да издържим. На украинците много трудно може да бъде обяснено, че трябва да освободят хотелските бази. Много голям процент, над 90% нямат домове. Те няма къде да се върнат", каза хотелиерът Елена Андонова.

Над 800 хиляди лева са средствата, които очаква от държавата Виолета Галева. Тя е  собственик на хотел в "Слънчев бряг". 200 украински бежанци има настанени в базата.

"Това са от ноември месец до настоящия момент ние пари не сме получили от програмата. Нито можем да изгоним хората, нито можем по същия ред да работим. Затова искаме нормална комуникация с нашето министерство. Почти всички колеги са на крадити, но това не е коректно от страна на държавата да взимаме ние кредити, за да може да кредитираме безлихвено държавата. В крайна сметка вършим някаква работа, която е в интерес на всички", категорична е Виолета Галева.

500 хиляди лева е вложил в издръжката на украинските бежанци хотелиерът Красимир Белорешки. 

"Съгласете се, че няма бизнес в света, който да оцелее 8-9 месеца без да получава нужното възнаграждение. В един момент, в знак на протест, ще фалираме и ще затворим тези хотели с всичко, което се намира вътре в тях", каза Красимир Белорешки. 

Наталия е пристигнала преди една година в страната ни от Запорожка област. Тя, както и други украински бежанци няма къде да се върнат.

"Ние пристигнахме за месец, два, за да си отдъхнем от войната, но се наложи да останем тук. Днес съм тук защото съм на 72 години, не мога да работя. Искаме да ни оставят още малко време в хотелите по програмата, защото да се върнем е много сложно.  Огромно благодаря, че България поддържа украинците и разбира нашето положение. Огромно благодаря!"

Хотелиери питат още и какво е бъдещето на програмата за хуманитарно подпомагане на украинските бежанци, защото тя трябва да приключи през месец юли. Да не се окажа на края, че в разгара на сезона хотелите им ще останат празни.