Украински цистерни изнасят гориво за войната с Русия от “Нефтохим”-а ни

Икономика
13:10 - 29 Юли 2022
4664
Украински цистерни изнасят гориво за войната с Русия от “Нефтохим”-а ни

Какво правят стотиците украински цистерни пред руския “Нефтохим” в Бургас всеки ден? Въпросите си задават местни хора, а преди дни бившият шеф на българските митници Емил Димитров Ревизоро даде своето обяснение, че поне 200 цистерни на ден изнасят гориво от “Лукойл Нефтохим” с направление Украйна. Според него износът процъфтял след началото на войната.

Заради голямото търсене на цистерни от украинците много българи, които разполагали с такива, или ги продавали, или ги отдавали под наем. У нас в момента най-големите опашки били на Дунав мост, в Бяла и Русе.

За първи път от поне 10 години преработката на петрол в “Лукойл Нефтохим Бургас” е увеличена двойно, коментираха и депутати от доскоро управлявалата коалиция по време на закритите заседания на парламентарната комисия за рафинерията. В самия Бургас дори посочват по-сериозен ръст от началото на войната между Русия и Украйна - 4 пъти.

“Подобен износ на горива не е имало и по време на югоембаргото”, твърди човек, който участва в бизнеса. Неофициално се знае, че посредници движат бизнеса с горива от Бургас към Украйна - 16 фирми изнасят
дизел, а 6 - бензин. Повечето от тях са румънски, пише "24 часа".