Украински дезертьори налягаха по улиците в Прага

Чехия е залята от млади и здрави мъже, които вместо да са на фронта, просят в центъра

ЕС
21:31 - 01 Август 2024
6677
Украински дезертьори налягаха по улиците в Прага

Текст и снимки
ИВАЙЛО НИКОЛОВ,

Прага, специално за Lupa.bg 

Улиците на Прага се заляха от просяци особено в Стария град, площад „Вацлавске намести“ и по Карловият мост, убеди се на място човек на Lupa.bg. Абсолютно всички търсещи подаяния са заели една и съща поза - опрели лакти и колене на тротоара с наведени глави. Армия от здрави, добре сложени млади мъже, много от които имат по-скъпи дрехи от тези на минувачите. В същото време никъде не можеш да откриеш сакати просяци, хора в колички, старци, жени или деца. Липсват даже и румънските цигануши.

Оказва се, че това са украински войници, избягали от фронта или повиквателните, прекосили нелегално границата със Словакия и Унгария, с риск от куршум в гърба. Но тъй като Орбан много-много не им цепи басма и ги гони от страната си, те акостират в Прага. В момента 90% от всички просещи в Чехия са млади украинци в наборна възраст, разказва местния туристически гид Павел Новотски. За това пишат и местните медии.

Един от дезертиралите укрински войнии от няколко емесеца проси в центъра на Прага

Някои от тях „работят“ самосиндикално по двойки, а други след сплашване и побой „се трудят“ за мафията, осведомява ни и студентката Кристина, която работи в кафене в центъра на Прага. Първите прилагат следната схема - докато единия се въргаля по улицата, другия наблюдава отстрани и дава знак, ако се задава полиция или агенти на мафията, след което си плюят на петите и офейкват.

Тези, които работят за мафията, получават закрила и дават на шефа си до 70% от изработеното. Всичко е като по сценарий от филма „Беднякът милионер". Новото в тази схема е, че получават „чадър“ и особено ценен инвентар – куче…. Кучетата изглеждат така, сякаш току-що са били докарани от някаква изложба - добре отгледани и послушни. Маркетолозите на този бизнес в сянка са добре запознати с човешката психология. И добре знаят, че някои хора може да не се впечатлят от просяка, но няма да могат да минат безразлични покрай сладкото кученце. Съответно печалбата ще бъде по-голяма.

Освен това голяма част от украинските дезертьори не подминават и неприлични оферти от наивни заможни туристки, предимно от Щатите. Неотдавна избягал от украинската армия солдат дори успял да се ожени за 72-годишна вдовица, пишат таблодиите в Чехия. Социалните помощи, които получават като бежанци от ЕС и Чешката държава, са им малко.

А какво правят с изкараните от просия пари? Пилеят ги по комар, хазарт, алкохол, дрога и леки жени. Тези, които са избягали със съпругите си, отдавна са разведени.

Чешката градска и държавна управа отдавна е вдигнала ръце. Арестуват ги, затварят ги, после ги пускат след протести на НПО–та, че били страдалци, бягащи от войната „хуманни“ бежанци. И после пак всичко започва от начало. „Напастта продължава, не му се вижда краят, като скакалци са….", споделят пражани, които вече отлично ги разпознават и не дават милостиня.

Кучето винаги предизвиква умиление