Украински дрон се е разбил край Запорожката АЕЦ

Украйна
11:10 - 05 Април 2023
1671
Украински дрон се е разбил край Запорожката АЕЦ

Украински дрон се е разбил в близост до Запорожката атомна електроцентрала, съобщават "Ройтерс" и РИА Новости.

Инцидентът е станал малко преди предстоящата визита на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в Русия, където ще обсъди сигурността на централата.

Руски военнослужещ твърди, че дрон полско производство с тегло над 2 кг се е разбил близо до завода. Не се уточнява кога се е случил инцидентът.

Днес се очаква шефът на МААЕ да пристигне в руския ексклав Калининград - седмица, след като посети Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която понастоящем е под контрола на руските сили. Там той заяви, че ситуацията се е влошила и военната дейност около обекта - най-голямото ядрено съоръжение в Европа - през последните месеци се е засилила.

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

От септември екип на МААЕ е разположен в централата, за която Киев твърди, че Москва използва като щит за войските и военната си техника.

Гроси многократно е призовавал за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ . Той се опита да преговаря и с двете страни, но през януари призна, че посредничеството за постигане на споразумение става все по-трудно.

Запорожие е една от четирите области, чиято анексия Русия обяви през септември след референдуми, които световната общност разкритикува като измама. Русия счита централата за своя територия - нещо, което Украйна отрича.