Украински фермер: Не сме продали нито един килограм слънчоглед

Свят
21:32 - 18 Септември 2023
8361
Украински фермер: Не сме продали нито един килограм слънчоглед

На запад от Днепър, в селото Шестирня бързат да приберат слъночогледа. Очакват жътвата да приключи до 10 дни. Но не метеорологичните условия притесняват фермерите там.

"В момента не сме продали нито един килограм слънчоглед, защото сега цената е 10-11 хиляди гривни за тон. Всяка седмица цената пада между 100 и 500 гривни", каза украинският фермер Олександър Рибинин.

През 2020-2021 година Украйна е произвела 31 процента от цялото слънчогледово олио в света, сочат данни на Министерството на земеделието на Съединените щати. Но с войната този процент е паднал. Заради сраженията много територии в Украйна останаха незесети. 10 месеца земите на Олександър били под руски контрол. До изтласкаването на руските части извън района на Херсон.

"Когато врагът беше прогонен, всичко беше обрасло с плевели, нивите бяха минирани. Отне ни много усилия, за да разминираме и да подготвим земята до състояние, в което да може да се сее. Работихме усърдно през цялата зима", посочи Олександър.

Преди войната той имал 10 хиляди хектара земя. Сега обработва по-малко от 40 процента от нея. Хангарите му са пълни с пшеница и слъноглед. Успява да продаде единствено рапица. Казва, че за продажбата на слънчогледа, засега ще изчака. Може да я съхранява около година, преди да се развали.

"Засега няма смисъл да продаваме", каза фермерът пред БНТ.

Преди войната Олександър живеел добре. Инвестирал в модерни комбайни. Не зная какво предстои, нито с фермата, нито с живота му. Единствената утеха е, че сраженията вече не са близо до тях.