Украински инженери създадоха невидим за радарите дрон (ВИДЕО)

Разработчиците вече са сглобили седмата версия на летателната машина

Любопитно
13:31 - 21 Юли 2022
4123
Украински инженери създадоха невидим за радарите дрон (ВИДЕО)

Екип от украински инженери и програмисти е разработил уникален дрон, който ще бъде използван за нуждите на Въоръжените сили на Украйна, съобщи украинското издание "Фокус".

Той е изграден от материали, които не се регистрират от вражеските радари и прецизно изхвърля заряди за РПГ от височина до 100 м. 

Разработчиците вече са сглобили седмата версия на дрона, като са взели предвид изискванията и съветите на бойците от ВСУ. Капацитетът на дрона са шест гранати, а по време на тестовете е показал точност до 3 метра при стрелба от височина 100 метра, което е достатъчно за унищожаване на оборудване от типа на танк. Въпреки това екипът планира да подобри този показател до един метър като усъвършенства конструкцията му. 

Дронът може да бъде управляван от разстояние до 20 км, като той остава „практически недостъпен“ за вражеските системи за ПВО, тъй като е направен от материали, несъдържащи метал и други вещества, разпознавани от радарите. Освен това той няма двигател с вътрешно горене, който при нагряването да стане мишена за самонасочващи се ракети.

Според инженерите дронът е много труден за поразяване, тъй като не оставя термична следа. „Технологията, по която започнахме да го произвеждаме, току-що започна да се появява в света. Можем да кажем, че бяхме сред първите, които я използвахме, за да създадем сериен професионален продукт", казват те.

Екипът, който включва топ инженери, програмисти, специалисти от авиокосмическата индустрия и банкер с образование като радиофизик, си е поставил за цел да създаде поне толкова дронове, колкото украински деца са убити от руснаците. Според данни на Върховната рада, към 21 юли в Украйна са загинали най-малко 358 деца заради ударите на руските сили.