Украински майор от Мариупол моли папата: Помогнете да спасим хората, тук е адът

Не съм католик, но знам, че светлината побеждава мрака, написа в писмото си Сергий Волина

Новини
17:37 - 19 Април 2022
2222
Украински майор от Мариупол моли папата: Помогнете да спасим хората, тук е адът

Сергий Волина, командващ 36-а бригада на украинските морски пехотинци, която е под обсадата на руските части в Мариупол, написа писмо до папа Франциск, за да апелира той да се намеси за спасяването на населението.

„Цивилните хора са на края на силите си. Ваше Светейшество, обръщам се към Вас, за да искам помощ. Дойде моментът, в който молитвите вече не са достатъчни. Помогнете да спасим хората, занесете истината до света, помогнете да евакуираме хората и да спасим техните животи от ръцете на Сатана, който иска да изгори всички живи същества”, писа Волина.

Според италианските медии в писмото си той разказва и какви са условията, при които се намират воюващите в бункерите. „Не съм католик, православен съм и вярвам в Бог. Знам, че светлината винаги побеждава мрака. Воювам от 50 дни напълно обкръжен и имам време единствено за ожесточена битка за всеки метър от обсадения град.

Боец съм, командир, който се е заклел във вярност към страната си. Готов съм да се боря до края въпреки смачкващата сила на врага, въпреки нечовешките условия на военното поле, непрекъснатия огън на артилерията и липсата на вода, храна и лекарства”, пише още майорът.

Той допълва, че сигурно папа Франциск е живял и видял много. „Но съм сигурен, че никога не сте виждал това, което се случва в Мариупол, защото така изглежда адът на земята”. Волина описва накратко и ужасите – „във фабриката деца и новородени живеят в бункер, в глад и на студ, всеки ден на мушката на вражеските самолети. Ранените умират всеки ден, защото няма лекарства, вода, храна”, пише още майорът.