Украински паравоенни формирования окървавили Минск?

Беларуските националисти били насъскани от крайнодесните биячи

Свят
21:14 - 13 Август 2020
4684
Украински паравоенни формирования окървавили Минск?

Основателят на украинската националистическа групировка „Десен сектор“ Дмитрий Ярош заяви, че украинските националисти от няколко десетилетия инструктират и обучават беларуски радикали. В своя Фейсбук Ярош призна, че има тесни връзки със съседната република и потвърди факта, че беларуски наемници се бият като част от собствената му наказателна единица в Донбас, която е участвала в убийствата на цивилни, пише “Российская газета“, цитирана от Агенция "Фокус". 

Бившият ръководител на звеното от украинските десни радикали заяви, че още през 2000 г., по указание на ръководството на националистическата групировка ОУН, той е работил в Беларус, за да помогне на беларуските националисти да развият своите структури.

Ярош заяви, че лично е организирал десетки учения за беларуските радикали в Украйна, а също така е предоставил множество консултации на участници в антиправителствени акции, насочени към промяна на държавния режим в Беларус. Според него много от участниците в тези събития в момента участват в безредиците в Минск и редица други беларуски градове, които той открито нарича "въстание".

По-рано вестник „Политнавигатор“ съобщи, позовавайки се на бившия боец на наказателния батальон "Азов" Мосийчук, че украинските нацисти са успели да преминат през беларуската граница, за да подкрепят антиправителствените действия.