Украински пилоти започнаха обучение на F-16 в САЩ

Украйна
17:04 - 26 Октомври 2023
1788
Украински пилоти започнаха обучение на F-16 в САЩ

Военновъздушните сили на САЩ потвърдиха в сряда, че украински пилоти са започнали обучение на изтребители F-16 във военновъздушна база в Аризона.

Говорителят на ВВС на САЩ заяви, че "малък брой" украински пилоти в началото на седмицата са започнали тренировки "по основи на експлоатацията на F-16" в базата на 162-о крило на Националната въздушна гвардия на Аризона.

"Програмата на обучението ще бъде съобразена с основните знания и умения на всеки пилот и се очаква да продължи няколко месеца", добави той, цитиран от Air&Space Forces Magazine.

Преди това малка група украински пилоти, които пристигнаха в САЩ през септември, преминаха езиково обучение във военновъздушната база Лакланд в Тексас.

Очаква се в Аризона украинците първо да усвоят основите на управлението на F-16 в класна стая и на симулатори, а след това да преминат към управление на истински самолети. В същото време курсът може да бъде ускорен, тъй като може да се наложи украинските пилоти да се върнат, за да участват във военни действия в родината си.

Преди това Щатите прогнозираха, че първите украински пилоти, които ще бъдат обучени на F-16, ще могат да завършат програмата за три месеца, но ще изпълняват бойни задачи по-късно.

През октомври министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви създаването на няколко "коалиции за способности" за Киев, включително и за обучението на украинските военновъздушни сили, което ще се ръководи от САЩ, Дания и Нидерландия.

Както заяви Остин, първите F-16 могат да пристигнат в Украйна не по-рано от пролетта на 2024 г.