Украински плувец: Животът се промени за 48 часа

В Киев съм си, няма да ходя никъде, отсече Сергей Шевцов

Новини
13:24 - 25 Февруари 2022
2334
Украински плувец: Животът се промени за 48 часа

"Животът се промени през последните 48 часа" - това бяха думите на 23-годишния украински олимпийски плувец Сергей Шевцов рано сутринта в петък от украинската столица Киев.

“В Киев съм в апартамента си със съпругата ми. Няма да отидем никъде. Ще бъдем тук“, каза Шевцов пред SwimSwam чрез съобщение в Whatsapp.

“В 5 сутринта започна инвазията и противовъздушната отбрана в Бориспол започна да работи. Беше силно, целият град го чу и разбра, че войната е започнала.”

Шевцов казва, че очаква нощта да бъде “гореща“ и че очаква да чуе още битки в утрешния ден, но че “вярва и знае, че украинската армия ще издържи и ще победи“.

Шевцов и съпругата му засега са в безопасност, но планират да се скрият, ако битката се влоши в близост до столицата.

Шевцов казва, че е чувал хеликоптери и бомбардировките на близкото летище Хостомел, което е било ключово бойно поле в ранните боеве. Украинците твърдят, че са превзели летището, след като Русия го превзе по-рано в четвъртък.

Според украинския президент Володимир Зеленски руски саботажни групи са влезли в града, където е обявено военно положение и е въведен строг полицейски час. Правителството раздаде 10 000 автоматични пушки на гражданите в Киев.

“Да, аз съм спортист, но това, което видях в четвъртък следобед, когато обикаляхме с жена ми из града и наблюдавахме ситуацията около мен, е нещо, което никога няма да забравим. Последната ми тренировка беше в сряда и не знам кога ще е следващата“, каза Шевцов.

На въпрос дали ще се опита да напусне страната, Шевцов отговори, че ще остане. “Къщата ми е тук, родината ми е тук, семейството ми е в Запорожие. Семейството на жена ми е в Харков, където има много битки.

Харков е вторият по големина град в страната, където се разпространяват снимки на хора, които се прикриват в метростанции и спят през нощта.