Украински режисьор: Войната с Русия ще продължи 10 години

Новини
14:15 - 03 Юли 2024
1100
Украински режисьор: Войната с Русия ще продължи 10 години

Трябва да спрем да крием главите си в пясъка. Украйна трябва да се подготви за 10-годишна война с Русия. Това заяви украинският режисьор и сценарист Олег Сенцов пред krymr.com.

„Отначало се говореше за две седмици, за два месеца, после за две години. Трябва да се подготвим за 10-годишна война. Ако сме готови за война 10 години и тя свърши по-рано, значи сме спечелили и сме направили всичко както трябва“, каза Сенцов, който след руската инвазия се включи в редиците на украинската армия и бе на няколко пъти раняван.

Според Сенцов страната трябва да разбере, че

войната срещу Русия е сложна, сериозна и ще продължи дълго време, така че всички трябва да се включат.

„За да служат всички мъже, трябва да направим демобилизация, ротация, да поставим държавата на бойна нога и да инвестираме пари в отбрана и някакво производство, а не да правим нов асфалт или стадиони. Всичко това може да почака“, сподели режисьорът.

„Ако постоянно живеем, че тя (войната) ще свърши до края на годината, никога няма да планираме дългосрочно. Постоянно ще живеем в днешния ден, който може да не завърши с нищо добро за нас“, каза Сенцов.

В първите дни на пълномащабното нахлуване в Руската федерация Сенцов влезе в териториалната отбрана на Киев, след което воюва в най-горещите райони в Луганска и Донецка област. Украинският режисьор каза, че се бори за „връщане на украинското знаме в Крим“. На фронта Сенцов вече беше раняван три пъти.