Украински самолет с експлозиви се разби край Кавала (ВИДЕО)

Украйна
08:48 - 17 Юли 2022
6574
Украински самолет с експлозиви се разби край Кавала (ВИДЕО)

Украински транспортен самолет Ан-12 се разби близо до Кавала в Северна Гърция, съобщи Атинската информационна агенция, цитирана от БГНЕС. Очевидци са разказали, че самолетът е горял още преди удара в земята. Предполага се, че 8-членният екипаж е загинал.

Инцидентът е станал западно от Кавала около 22:50 ч., в местността Палеохори на община Пангай– Гърция. От снощи върви издирвателна и спасителна операция. Еър Карго Ан-12, който е пътувал от Сърбия за Йордания, транспортира военни материали, поради което са се чували множество експлозии, предава airlive.net.

Местните власти казаха, че 15 пожарникари и седем противопожарни автомобила са изпратени на мястото на катастрофата.

Според съобщения в медиите товарният самолет е поискал разрешение за аварийно кацане на близкото летище в Кавала, но не е успял да стигне до него.

Държавната телевизия ERT съобщи, че това е украински самолет "Антонов".

Гръцки медии, цитирани от Асошиейтед прес и БТА, съобщиха по-късно, че в използвания от украинска авиокомпания товарен самолет Ан-12 е имало 12 тона опасни материали, най-вече експлозиви.

Местни жители казаха, че са видели огнено кълбо, а експлозии са се чували в продължение на два часа след катастрофата.

Гръцкото Управление за гражданска авиация съобщи, че самолетът е пътувал от Сърбия за Йордания. Според държавната телевизия ЕРТ компанията оператор на турбовитловата машина съветско производство е украинският товарен превозвач "Меридиан".

Като предпазна мярка заради силната миризма, която се носи от мястото на катастрофата, властите призоваха жителите на двете населени места, които са най-близо до мястото на катастрофата, да държат прозорците си затворени тази  нощ, да не излизат от дома си и да носят маски. Властите твърдят, че не знаят дали в самолета е имало опасни химикали.