Украински театър – специален гост в Габрово

Култура
17:15 - 28 Март 2022
2622
Украински театър – специален гост в Габрово

Николаевският академичен художествен драматичен театър от Украйна ще бъде специален участник в Осмото издание на международния фестивал на монодрамата „Соло акт“, който започва на 2 април в Габрово и ще продължи до 7 април.

Гостуването с постановката „Изповед“, планирано още за 2021 г., но отложено заради пандемията, ще се "състои" на 4 април, от 18:00 ч., в градската зала „Възраждане“ - на видеозапис, със субтитри. То няма да бъде включено в конкурсната програма на феста, информираха от Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов".

Театърът организира благотворителна акция в помощ на бежанците от Николаевския театър, намерили убежище в Габрово. Това са общо 12 жени, четири от които - възрастни, и девет деца. Бягащите от войната са актриси и служители от Николаевския драматичен театър. Между тях са съпругата и детето на Андрей Карай, който изпълнява главната роля в моноспектакъла „Изповед“. Преди началото на спектакъла актрисите  ще отправят кратък музикален поздрав към публиката.

Средствата от продажбата на билети за „Изповед“ ще им бъдат предадени, посочиха от театъра. Организаторите ще сложат урна, в която допълнително ще се събират средства.  От Габровския театър пускат в продажба и специален билет за подкрепа на същата група бежанци.

Той ще е на стойността на билета за представлението „Изповед“, но ще бъде без ред и място, в случай че има желаещи да подкрепят актрисите от Николаев, но нямат възможност да присъстват на представлението.

Меглена Златева от пресцентъра на театъра разказа, че Габровският театър и трупата от украинския  град  Николаев имат меморандум за сътрудничество и партньорство, а габровци са играли на украинска сцена  и са били отличени с награди през 2019 и през 2021 година.

Златева разказа още, че „Изповед“ е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк. Авторите на постановката я определят с библейския цитат: „Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.“ (1 Коринтяни 13: 4-7).

Актьорът и режисьор Андрей Карай е завършил Одеското театрално художествено училище през 2008 г. и оттогава е актьор в трупата на Николаевския драматичен театър.

Спектаклите от фестивала на монодрамата ще се играят на четири сцени в града, а организаторите от Габровския драматичен театър обещават да покажат най-доброто от моноспектаклите, представени през последните три години.

Театралният празник, който има конкурсен характер,  беше отменян два пъти, заради пандемичната обстановка през 2020 и 2021 година.  Програмата включва общо 13 представления,  11 от които са гостуващи. Официалното откриване ще бъде на 2 април, от 18:00 ч., на сцената на театъра „Рачо Стоянов“ с габровския моноспектакъл „Мечтата на Наташа“.