Украинските фенове засипаха "Уембли" със самолетчета с текст против Путин

Спорт
11:53 - 27 Март 2023
1963
Украинските фенове засипаха "Уембли" със самолетчета с текст против Путин

Феновете на украинския национален отбор, които посетиха гостуването на „Уембли“, загубено от Англия с 0:2, хвърлиха множество хартиени самолетчета към терена в 24-ата минута. На листовете, с които са направени самолетите, е написан текст на песен, която е насочена против войната, руската армия и Владимир Путин.

От едната страна листчета бе изобразено украинското знаме, а от другата текста на песента, написан на английски език. По този начин украинските фенове приканиха тези на Англия да пеят заедно песента „Без руски бомбардировки“.

Песента започва така: „Във въздуха имаше десет руски бомбардировача... и военновъздушните сили на Украйна свалиха един“ и специално се споменават американските изтребители F-16, за които президентът на Украйна Володимир Зеленски жадува.

Националният селекционер на Англия Гарет Саутгейт коментира след края на двубоя: „Очевидно се отнасяме с голямо уважение и съчувствие към случващото се в Украйна. Има много почит и подкрепа за Украйна. Това е футболна игра, разбира се, и се случват други неща на терена, именно заради това нашият фокус е насочен точно там“.

До данни на английските медии на двубоя са присъствали 4000 привърженици на Украйна, 1/4 от които са бежанци след началото на войната.