Украинските сили приближават Луганск

Русия на два пъти снощи е нанесла удари по град Белая Церков

Украйна
11:37 - 05 Октомври 2022
3631
Украинските сили приближават Луганск

Украинските въоръжени сили са напреднали до 20 километра отвъд река Оскол, в Харковска област, в зона, защитавана от руските сили, по направление към град Сватово в Луганска област, предаде Ройтерс, позовавайки се на британското министерство на отбраната.

"В политически план е много вероятно руските лидери да са разтревожени, че украински подразделения вече наближават границите на Луганска област, която Русия миналия петък заяви, че официално е анексирала", казва британското министерство на отбраната в своя информационен бюлетин.

В информационния бюлетин също така се добавя, че е много вероятно Украйна сега да нанесе удари по пътя между Сватово и Кременная в Луганска област и украинските сили също така да продължат да напредват на южния фронт.

Русия на два пъти снощи е нанесла удари по град Белая Церков, вероятно с ирански дронове "Шахид", преименувани от Русия на "Геран", съобщи Би Би Си.

 

За втория удар, както и за първия снощи, съобщи началникът на администрацията на Киевска област Олексий Кулеба.

Кулеба твърди, че ударите са били нанесени по инфраструктурни обекти. Проруски канали в "Телеграм" твърдят, че те са поразили военни подразделения. Би Би Си отбелязва, че не може да провери твърденията на воюващите страни. Градът, по който са били нанесени ударите с дронове, се намира на около 70 километра южно от Киев и на 190 километра от границата с Беларус.

Франс прес съобщава, като се позовава на Олексий Кулеба, че при това нападение е бил ранен един човек.