Украинските въоръжени сили: Напрежението около АЕЦ "Запорожие" намалява

Според Киев това се дължи на военните и дипломатическите усилия от чуждестранните партньори, които оказват натиск върху Русия

Новини
19:13 - 06 Юли 2023
2084
Украинските въоръжени сили: Напрежението около АЕЦ "Запорожие" намалява

Реакция на посещението на Зеленски у нас дойде и от Москва. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков посещението на украинския президент в България показва, че Киев прави всичко възможно, за да въвлече колкото се може повече страни в конфликта.

В Украйна четирима души загинаха и над 30 са ранените при руско ракетно нападение в Лвов, в западната част на страната.

При пристигането си в София украинският президент Володимир Зеленски показа на домакините си видео от руските ракетни атаки срещу Лвов от изминалата нощ. И обеща категоричен отговор за нападението. Три от десет изстреляни ракети са поразили цели в града, каза говорител на въоръжените сили. Според кмета Андрий Садовий това е най-голямата атака срещу гражданска инфраструктура в града от началото на руската инвазия в Украйна. Жертвите са се намирали в жилищна сграда, ударена от руските ракети. Заради нанесените щети върху електрическа подстанция без ток са останали около 150 домакинства.

По време на разговорите в София на президентите Радев и Зеленски стана ясно, че Украйна и Русия са разменили военнопленници - Киев е получил 45 души, сред които двама цивилни, а Москва - 45 военни и две деца. Последната размяна на пленници бе на 11 юни, когато 94 руснаци бяха разменени срещу 95 украинци.

По-рано Наталия Гуменюк, говорител на украинските въоръжени сили, заяви, че напрежението около окупираната от Москва АЕЦ "Запорожие" намалява.

По думите й това се дължи на военните и дипломатическите усилия на Киев с чуждестранните партньори, които оказват натиск върху Русия.

Запорожската АЕЦ, която е най-голямата в Европа, е под контрол на руските сили от началото на войната. През последните дни Киев и Москва взаимно се обвиниха в подготвяне на провокации. Но в същото време украинската компания "Енергоатом" предупреди за нова заплаха, произтичаща от дейността на неопитни руски специалисти, които се намират в момента в Запорожката централа.