Украинският аграрен министър разследван за кражба на държавна земя

Микола Солски придобил имоти на стойност 7 милиона долара

Новини
12:05 - 23 Април 2024
1206
Украинският аграрен министър разследван за кражба на държавна земя

Украинската антикорупционна служба разследва министъра на аграрната политика и прехраната Микола Солски за корупция за незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара, съобщават украински медии, предаде Ройтерс.

Министърът и неговото ведомство отказаха на Ройтерс коментар по случая. Солски е назначен на поста през март 2022 г.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) повдигна обвинения срещу участници в корупционна схема, ръководена от действащ министър, в резултат на която длъжностното лице е присвоило държавна земя с обща площ 2493 хектара, предаде ТАСС.

Името на Солски не се споменава конкретно, но в съобщението е посочено, че става дума за бивш председател на аграрната комисия във Върховната рада (парламента). Солски заемаше този пост, преди през март 2022 г. да стане министър на аграрната политика, съобщава украинският вестник "Страна", цитиран от ТАСС.

"Бившият председател на аграрната комисия на Върховната рада и настоящ министър е разобличен за присвояване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (7,3 млн. долара) и опит за присвояване на земя на стойност още 190 млн. гривни (4,8 млн. долара)", съобщи НАБУ в своя канал в "Телеграм". По настоящем на министъра и на други участници в престъпната схема са повдигнати обвинения."

Отбелязва се, че в периода 2017-2021 г. в престъпната група са участвали и служители на държавния кадастър (Держгеокадастр), както и лица, които са контролирали дейността им. Участниците в схемата са осигурили унищожаването на документи, въз основа на които право на постоянно ползване на земя в Сумска област са имали две държавни предприятия, след което държавният кадастър е прехвърлял парцелите в собственост на предварително определени лица с условието земята да бъде прехвърлена под наем на частно земеделско стопанство, предаде БТА.

Според в. "Страна" Солски е бил бизнес партньор на бившия ръководител на украинската президентска канцелария Андрий Богдан.

Ако обвиненията бъдат потвърдени, Солски ще бъде първият министър от правителството на президента Володимир Зеленски, обявен за заподозрян по дело за корупция, отбелязва Ройтерс.