Украинският олигарх Коломойски е заподозрян по второ наказателно дело

Украйна
22:16 - 07 Септември 2023
3983
Украинският олигарх Коломойски е заподозрян по второ наказателно дело

Украинската служба за борба с корупцията подозира, че олигархът Игор Коломойски е замесен в присвояването на 250 милиона долара, заяви украинският депутат Ярослав Железняк.

Това може да се окаже сериозен нов удар срещу един от най-богатите хора в Украйна.

Националното антикорупционно бюро на Украйна заяви (НАБУ), че шестима души са заподозрени за присвояването на 9,2 милиарда украински гривни (250 милиона долара) от банката "Приватбанк". В изявлението на НАБУ Коломойски не е назован поименно, но бюрото публикува също размазана снимка на мъж, приличащ на олигарха.

Засега не е успява да се свърже с Коломойски или неговите юристи за коментар във връзка с информацията. Този ход на украинските власти изглежда е най-скорошният етап от кампанията на Киев за елиминиране на политическото влияние на богатите бизнесмени, наричани олигарси.

Коломойски е бивш собственик на "Приватбанк", която беше национализирана в края на 2016 г., в рамките на реформа на банковата система.

В събота съд наред Коломойски да бъде задържан за два месеца по подозрение в измама и пране на пари. Дадена му бе възможност да плати гаранция, но юристите му казаха, че той няма да направи това.

Коломойски, срещу когото САЩ са въвели санкции, е някогашен поддръжник на президента Володимир Зеленски, на когото оказа подкрепа за избирането му през 2019 г.