Украинският външен министър Дмитро Кулеба подаде оставка

Новини
09:38 - 04 Септември 2024
1671
Украинският външен министър Дмитро Кулеба подаде оставка

„Министърът на външните работи на Дмитро Кулеба подаде оставка“, съобщи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук.

Стефанчук заяви, че оставката на Кулеба ще бъде „разгледана на едно от предстоящите пленарни заседания“, но не посочи дата, съобщи „Киев Индипендънт“.

„Аз работя, никоя работа не е постоянна и съм напълно спокоен за всичко. Още в началото казах, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако изпадна в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам, че е възможно да работя с него“, каза украинският топ дипломат.

На 3 септември „Украинска правда“ съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че все още се обмисля негов заместник. Най-вероятният кандидат за поста ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха.

Новината е следствие от редица други високопоставени министри, които подадоха оставките си - министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малиуска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Оля Стефанишина и вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верешчук.