Украинско село смени Ленин с нашия Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Крими
21:40 - 28 Юли 2021
7468
Украинско село смени Ленин с нашия Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Украинското с. Зализничное (на руски, б.ред.), или Болгарийка, в околностите на Одеса влезе в световния информационен обмен с екстравагантното решение на промени паметника на Владимир Илич Улянов, по-известен като Ленин, а на негово място да сложи Трифон Зарезан, провери Lupa.bg.

Куриозът стана миналия юли и бе оповестен от авторитетната руската агенция „РИА новости“, но сега бе възроден като новина от украински уебсайт Timer.

Колегите пишат, че някъде в околностите на Одеса, в село Болгарийка, Ленин се превърнал в Трифон, български преселник и лозар?! Публикацията уточнява, че в селото живеят основно български преселници.

Смяната на паметника е като част от декомунизацията на Украйна.

 „С решението на сесията на селския съвет, за да се избегне демонтирането на паметника на лидера на световния пролетариат, беше решено да се преработи в българския Трифон - героят на традиционния обред на лозарите“, се казва в съобщението.

Сайтът публикува и снимки, на които се вижда, че Ленин сега е облечен в националната българска носия, а в ръка държи лозов клон.

От май 2015 г. в Украйна е в сила закон „за осъждане на комунистическия и нацисткия режим“, който забранява пропагандата на съветските символи.

Законът включва по-специално преименуването на градове и улици, носещи името на съветските държавници. Институтът за национално възпоменание публикува списък с 520 исторически личности, чиято дейност попада в обхвата на закона за декомунизация и поради това имената им трябва да изчезнат от топографията.