Украинското посолство у нас призова политиците да се въздържат в думите си

Те разпространиха позиция в социалните мрежи, че започналата у нас кампания за местните избори се гради на спекулации за войната

Новини
11:40 - 15 Юли 2023
4908
Украинското посолство у нас призова политиците да се въздържат в думите си

Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира, посочват от дипломатическото представителство у нас.

В позиция, разпространена в социалните мрежи, от посолството призовават определени политически сили у нас да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели в наближаващата кампания за местните избори.

"Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа.

Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата «война», маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките «конфликт» и «специална операция».

Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновенните граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България.

Вземайки предвид стартиралата предизборна кампания за местни избори, посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуативни политически цели.

Това се отнася и за спекулациите с украинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори.

Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери", се казва в позицията.

">