Украинското разузнаване с рейд срещу руски позиции в Белгородска област (ВИДЕО)

Топ
16:05 - 05 Януари 2024
2845
Украинското разузнаване с рейд срещу руски позиции в Белгородска област (ВИДЕО)

На 5 януари военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че силите му са участвали в трансгранично нападение срещу руски позиции в Белгородска област на Русия и са нанесли поражения.

ГУР заяви, че е получило разузнавателна информация, че руски командири планират да инспектират военни позиции в Гайворонския район на Белгородска област, на около 80 км западно от град Белгород. Твърди се, че инспекциите се дължат на оплаквания от руски войници за лоши условия в района.

Била планирана съответна операция - украинското разузнаване минирало единствения път в района и нападнало руски взвод. ГУР показа видео с части от нападението. Броят на дадените жертви от страна на руснаците все още се определя, заявиха от военното разузнаване на Украйна.

От началото на пълномащабната инвазия на няколко пъти се съобщава за нахлувания в западната част на Белгородска област, която граничи с Украйна. Най-забележителни са сраженията, които се случиха, след като група въоръжени мъже от легион "Свободна Русия" и Руския доброволчески корпус записаха видеоклипове, в които се казва, че са преминали в Русия през май 2023 г. и са завзели няколко села.

Нахлуването сега идва, след като Русия заяви, че най-малко 24 души са били убити при украинско нападение в Белгород на 30 декември.

Няколко украински медии съобщиха, позовавайки се на анонимни източници от специалните служби, че украинските сили са предприели атака срещу военни съоръжения в Белгород в отговор на масираната атака от 29 декември, при която загинаха над 50 души.

Според някои съобщения отломки от противовъздушни боеприпаси са паднали в центъра на Белгород "поради непрофесионалните действия на руската противовъздушна отбрана". Тези твърдения не могат да бъдат проверени. По принцип Киев не коментира съобщения за нападения и експлозии на руска територия.