Украинското разузнаване удари руска база в Сирия

Украйна
08:31 - 17 Септември 2024
1905
Украинското разузнаване удари руска база в Сирия

На 15 септември сутринта бойци на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната (ГУР) от групата "Химик" атакуваха руска военна база в Сирия.

Според източника на Kyiv Post във военното разузнаване операцията е проведена в югоизточните покрайнини на Алепо. Изданието е получило съответните кадри.

Журналистите отбелязват, че в посочената база руските войски са произвеждали и тествали ударни безпилотни летателни апарати.

"Освен това атакуваната база е била използвана от руснаците за производство на "маскирани самоделни взривни устройства", чиито бойни глави са били съхранявани на позицията, която е била атакувана от специалните сили на ГУР" - се казва в материала.

Във видеото, заснето от разузнавача, се виждат символите на украинското военно разузнаване в близост до руската база. Скоро в руското съоръжение има експлозия, последвана от детонация на боеприпаси. На видеото се виждат и експлозиви, които са били предварително поставени в помещенията на базата.

Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, заяви по-рано, че монополът в областта на бандитската дейност на руските частни военни компании е към своя край. Съществуват сили, които могат да поставят тези престъпници на мястото им. Той отказа да потвърди информацията за участието на ГУР в удара по позициите на руските войски в Сирия.

"За Сирия не можем нито да потвърдим, нито да отречем. Да, уважавани медии съобщават и източници съобщават. Но остава фактът, че някой е атакувал тази руска база в Сирия и има съответните последствия от поражението. Очевидно е, че държавата-агресор трябва да носи отговорност за своите незаконни действия в различни части на света, а военнопрестъпниците трябва да бъдат наказани", подчерта Юсов.