Ултраортодоксалните евреи масово се заразиха с COVID-19

Израелската здравна система е пред колапс

Свят
20:07 - 30 Септември 2020
7189
Ултраортодоксалните евреи масово се заразиха с COVID-19

Над една четвърт от тестваните за новия коронавирус ултраортодоксални евреи в Израел са дали положителна проба, предаде ДПА, като се позова на израелското Министерство на здравеопазването. Около 12 % от 9-те милиона жители на страната са представители на тази общност, сочат данни на Израелския институт за демокрация.

Положителна проба са дали между 25 и 33 на сто от тестваните за коронавируса ултраортодоксални евреи. Голям е делът на заразените и при арабското малцинство. Представителите на тази общност, подобно на ултраортодоксалните евреи, живеят на големи семейства и често участват в масови прояви като молитви в нарушение на противоепидемичните мерки.

Очаква се броят на случаите на коронавирус в Израел да се увеличи след струпването на много хора за молитва в понеделник по случай Йом Кипур (Деня на изкуплението) - най-свещения ден в еврейския календар.

Към днешна дата броят на тежко болните от COVID-19 в страната е над 800. Експерти предупреждават, че израелската здравна система е пред колапс. Миналата седмица в Израел бяха регистрирани рекордните за едно денонощие близо 8500 нови случая. Общият брой на регистрираните заразени в страната доближава 240 000, 1547 от които са починали.

На този фон безработните в Израел вече са над 900 000. Близо 180 000 души са се регистрирали на трудовата борса, откакто този месец бе въведена втората национална карантина от началото на пандемията.