Умъртвиха 300 свине в Сърбия заради африканска чума

Балкани
14:02 - 23 Януари 2024
1857
Умъртвиха 300 свине в Сърбия заради африканска чума

В село Баново поле край Богатич, Западна Сърбия, бяха евтаназирани около 300 глави свине майки, прасенца и животни за угояване след потвърдена африканска чума по свинете във ферма, съобщи БТА по информация на Танюг.

"През вчерашния ден прасетата бяха евтаназирани. Ветеринарната инспекция и Ветеринарният институт бяха на място и всичко беше направено по спешна процедура", заяви представител на местните власти пред Танюг.

Той обясни, че след сигнал от стопанин за смъртта на три прасета вчера ветеринарната инспекция е излязла на терен и е извършила евтаназия съвместно с Ветеринарния институт.

"Земеделското стопанство е изключително голямо, имаше много свине майки, прасенца и животни за угояване, малко под 300 глави. Извършена е абсолютна дезинфекция на целия двор, заяви представителят на общината Теодор Теодорович.

"Съгласно проверките в петък ще повторим дезинфекцията. Всичко сме направили в най-кратки срокове. Искрено се надяваме да си остане така и да не се разпространи африканската чума", каза Теодорович.

Той отбеляза, че известно време ще бъде забранено движението на животни и търговията с тях, а инспекторите ще следят ситуацията на място.

Теодорович заяви, че фермерите от този регион трябва да следят ситуацията в дворовете си и да извършват дезинфекция. Той посочи, че община Богатич е успяла да устои на вълните от африканска чума по свинете през последните шест месеца и апелира стопаните да вдигнат мерките за защита на по-високо ниво.