Умъртвяват домашни прасета около Мизия

Днес в няколко населени места бяха направени контролно-пропускателни пунктове заради африканската чума

Общество
21:45 - 16 Юли 2019
2303
Умъртвяват домашни прасета около Мизия

Умъртвяват прасетата в 3-километровата зона около град Мизия, където беше регистриран случай на африканска чума. Днес в няколко населени места бяха направени контролно-пропускателни пунктове, тъй като там минава и международното трасе към ферибота в Оряхово.

"Тук какво се случи, да не става никъде! Свършихме! А зимата какво ще ядем? Ще купуваме това, където от държавите го праща замразено на по 20 години?!", каза Цветанка Треперешка, която е вързала кучето отпред, за да я извести, когато дойдат ветеринарите. 

Тя знае само, че в частно стопанство в другия край на града заболели 4 прасета на един собственик. Заклали всичките си прасета предварително, въпреки че били сигурни, че са здрави. Месото прибрали във фризера.

"Съгласно всички еевропейски, международни и български изисквания в 3-километровата зона около дадено огнище, всички живи прасета се унищожават, независимо дали са били регистрирани или не са били регистрирани", каза пред Нова тв експертът в Министерството на земеделието и храните д-р Илиян Костов.

"Значи, ако се ловим специално за закона, то 99% от тая държава е незаконно. Само 1% е законно и то се изопачава и то", каза още Тихомир Бачев.

За да не се разпространява заразата обаче, на всички входно-изходни пунктове са направени специални КПП-та със слама и найлон, обработени със специални разтвори срещу африканската чума.