Умно село: СЗО против изискване на документ за ваксинация при пътувания

Новини
21:56 - 19 Април 2021
3848
Умно село: СЗО против изискване на документ за ваксинация при пътувания

Комисията на Световната здравна организация по извънредната ситуация препоръча днес на страните да не изискват доказателство за ваксинация като условие за международни пътувания.

Комисията на Световната здравна организация по извънредната ситуация препоръча днес на страните да не изискват доказателство за ваксинация като условие за международни пътувания, потвърждавайки позицията си въпреки нарастващата полемика по въпроса.

Комисията, която публикува днес решенията от седмото си заседание на 15 април, се аргументира с ограничените доказателства дали ваксинацията срещу КОВИД-19 намалява възможността на хората да предават вируса и с "трайното неравенство в глобалното разпределение на ваксините".

Страните трябва да признаят, че изискването на доказателство за ваксинация задълбочава неравенствата и съдейства за неравноправие в свободата на движение.

Комисията информира също, че с три месеца се продължава режимът на извънредна ситуация в глобалното обществено здравеопазване, обявен на 30 януари 2020 г. Генералният директор на СЗО е взел решение, въз основа на препоръката на комисията, че пандемията от КОВИД-19 продължава да представлява извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международно значение.

Комисията, състояща се от 18 независими експерти и 12 съветници, по правило се събира на три месеца. Първото заседание беше на 22-23 януари 2020 г.

Предишното, шесто заседание, беше на 15 януари тази година. Следващото ще бъде свикано след три месеца, или по-рано, според решението на генералния директор на организацията.