Умрелият Майкъл Джаксън на съд за педофилия

В Калифорния премахнаха давността за посегателство над деца

Шоу
13:38 - 06 Юли 2023
6204
Умрелият Майкъл Джаксън на съд за педофилия

14 години след смъртта на Майкъл Джексън нежните младежи (вече пораснали) Уейд Робсън и Джеймс Сейфчук - основните персонажи в документалния филм "Да напуснеш Невърленд", връщат обвиненията си за педофилия срещу Джако в съда.

Робсън и Сейфчук се възползват от промяна в закона в Калифорния, която удължава времето, в което жертвите на педофилия могат да завеждат дела срещу насилниците си. През 2021 г. съдът в Калифорния отхвърли исковете на ищците за изтегкла давност.

Официалните обвинения срещу Майкъл Джексън, компанията му и неговите наследници започнаха през 2013 г. През 2017 г. Робсън и Сейфчук отново заведоха дело, но съдията го прекрати поради изтекъл законов срок за повдигане на обвинение. През настоящата година въпросният срок бе удължен, за да се даде по-голяма възможност на хора, станали жертва на педофилия, да търсят справедливост.

При последното прекратяване на делото срещу Майкъл Джексън коментарът от неговата компания бе следният: "Уейд Робсън прекара последните няколко години в съставяне на най-различни искове по различни закони - всички срещу наследниците на Майкъл Джексън и компаниите, свързани с него. Робсън е подал повече от 30 жалби и е представил хиляди документи, чрез които се опитва да докаже правотата си. И въпреки това съдът за пореден път намира, че Робсън няма основателно право и няма как да се образува съдебно дело".

Какво се казва в иска? Робсън твърди, че Майкъл Джексън го е насилвал сексуално в продължение на години. "Майкъл Джексън бе един от най-милите и най-обичани хора, които съм виждал. Той ми помогна извънредно много с кариерата и развитието ми. Също така ме насилваше сексуално в продължение на години", казва Уейд Робсън.