Умря архитектът на НДК

Коста Костов е в основата на изграждането на една от най-големите сгради в България

Актуални новини
16:21 - 11 Април 2024
159653
Умря архитектът на НДК

Националният дворец на културата съобщи за загубата на един от основните си създатели - архитект Коста Костов. Като заместник-главен проектант на НДК, Костов е най-важният съидейник и пръв помощник на архитект Александър Баров в концептуализирането, проектирането и построяването на един от най-великите градежи в България.

Делото на тандема Баров-Костов е проектантско и инженерно постижение, позволяващо поставянето на три огромни конгресни зали една върху друга - смел подход, поради който половин век след творческия и конструктивен замисъл, съоръжението продължава да бъде обект на интерес от български и чуждестранни академични общности в областта на строителството и архитектурата, уточниха от НДК.

Градежът е в основата на модерния облик на столицата, той променя из основи градоустройствения ѝ план, носи със себе си нови тенденции в симбиозата на градската среда и природата, благодарение на съвременния ландшафтен дизайн, а още в началния проект е заложено и построяването на метрото в района на площад България. Всичко това, огромният екип успява да завърши до 1981 г., за да може градежът да се превърне във флагман на отбелязването на 1300 години Българска държава.

Като дейност, Дворецът и днес е многофункционален комплекс, играещ огромна роля в културния и конгресен живот на столицата и на страната.
Ето защо няма да спрем да изразяваме своята безкрайна признателност към творческата мощ на архитект Костов, казват от НДК.